Morocco faʻavaveina le atinaʻeina o malosiaga faʻafouina

Na taʻua talu ai nei e le Minisita o le Suiga o Malosiaga ma Atinaʻe Faʻaauau a Morocco Leila Bernal i le Palemene a Moroccan e faʻapea o loʻo i ai nei le 61 malosiaga faʻafouina o loʻo fausia i Morocco, e aofia ai le $ 550 miliona.O lo'o aga'i atu le atunu'u e ausia lana fa'amoemoe o le 42 pasene o le gaosiga o malosiaga fa'afouina i lenei tausaga ma fa'atupuina i le 64 pasene i le 2030.

O Morocco e tamaoaiga i le la ma le malosi o le savili.E tusa ai ma fuainumera, Morocco e tusa ma le 3,000 itula o le susulu o le la i le tausaga atoa, faʻavasegaina i le pito i luga o le lalolagi.Ina ia mafai ona ausia le tutoatasi o le malosi ma taulima ai le aafiaga o suiga o le tau, na tuuina atu ai e Morocco le National Energy Strategy i le 2009, ma fai mai e oo atu i le 2020 o le malosiaga faʻapipiʻiina o le malosi faʻafouina e tatau ona faʻatatau mo le 42% o le aofaʻi o malosiaga faʻapipiʻi a le atunuʻu.E tasi le vaega o le a oʻo i le 52% i le 2030.

Ina ia mafai ona faatosina ma lagolagoina vaega uma e faʻateleina tupe faʻafaigaluega i malosiaga faʻafouina, ua faasolosolo malie ona faʻaumatia e Morocco fesoasoani mo penisini ma suauʻu suauu, ma faʻatūina le Moroccan Sustainable Development Agency e tuʻuina atu auaunaga faʻapitoa mo atinaʻe talafeagai, e aofia ai laisene, faʻatau fanua ma faʻatupeina. .O le Moroccan Agency for Sustainable Development e nafa foʻi ma le faʻatulagaina o tauofoga mo nofoaga faʻapitoa ma faʻapipiʻi gafatia, sainia o maliega faʻatauga eletise ma kamupani tutoʻatasi e gaosia le eletise ma faʻatau atu le eletise i le faʻalapotopotoga faʻasalalau a le atunuʻu.I le va o le 2012 ma le 2020, sa fa'apipi'iina le savili ma le la i Morocco na fa'atupula'ia mai le 0.3 GW i le 2.1 GW.

I le avea ai o se poloketi faʻapitoa mo le atinaʻeina o malosiaga faʻafouina i Morocco, ua maeʻa le Noor Solar Power Park i le ogatotonu o Morocco.O le paka e aofia ai se vaega e sili atu i le 2,000 hectares ma o loʻo i ai le faʻapipiʻiina o le gafatia e gaosia ai le 582 megawatts.Ua vaevaeina le poloketi i vaega e fa.O le vaega muamua o le poloketi na faʻatinoina i le 2016, o le vaega lona lua ma le tolu o le faʻaogaina o le la mo le gaosiga o le eletise i le 2018, ma le vaega lona fa o le photovoltaic project na faʻaaogaina mo le gaosiga o le eletise i le 2019. .

O Morocco e feagai ma le konetineta o Europa i luga o le sami, ma o le televave o le atinaʻeina o Morocco i le fanua o malosiaga faʻafouina ua tosina mai ai le mafaufau o itu uma.O le Iuni a Europa na faʻalauiloaina le "European Green Agreement" i le 2019, ma fuafua e avea ma tagata muamua e ausia le "carbon neutrality" i le lalolagi atoa i le 2050. Ae ui i lea, talu mai le faʻalavelave i Iukureini, o le tele o taamilosaga o faasalaga mai le US ma Europa ua toe faʻafoʻi ai Europa i se malosi. fa'alavelave.I le tasi itu, o atunuu Europa ua latou faʻalauiloaina ni faiga e faʻasaoina ai le malosi, ma i le isi itu, latou te faʻamoemoe e suʻe isi punaoa malosi i Sasaʻe Tutotonu, Aferika ma isi itulagi.I lenei tulaga, o nisi atunuu Europa ua siitia le galulue faatasi ma Morocco ma isi atunuu Aferika i Matu.

Ia Oketopa o le tausaga talu ai, na sainia ai e le EU ma Morocco se faʻamatalaga o le malamalama e faʻavae ai se "paʻaga malosi lanumeamata".E tusa ai ma lenei faʻamaumauga o le malamalama, o le a faʻamalosia e itu e lua le galulue faʻatasi i le malosi ma suiga o le tau ma le auai o le vaega tumaoti, ma faʻalauiloaina le suiga maualalo-carbon o le alamanuia e ala i tupe teufaafaigaluega i tekinolosi lanumeamata, gaosiga o malosiaga faʻafouina, felauaiga gafataulimaina ma mama. gaosiga.Ia Mati i lenei tausaga, na asiasi atu ai le Komesina o Europa Olivier Valkhery i Morocco ma faasilasila atu o le a tuʻuina atu e le EU Morocco se faʻaopoopoga 620 miliona euros i tupe e lagolago ai Morocco i le faʻavaveina o le atinaʻeina o le malosi lanumeamata ma le faʻamalosia o fausaga tetele.

O Ernst & Young, o se kamupani tausitusi faavaomalo, na lomia se lipoti i le tausaga talu ai e faapea o Morocco o le a faatumauina lona tulaga taʻutaʻua i le suiga lanu meamata a Aferika ona o le tele o malosiaga faʻafouina ma le lagolago malosi a le malo.


Taimi meli: Apr-14-2023